Link til offisielle NPT Review Conference

Link til FN - NPT Review Conference

"A world free of nuclear weapons would be a global public good of the highest order."
United Nations Secretary-General Ban Ki-moon in his address to the East-West Institute 24 October 2008

mandag 3. mai 2010





Aktivistisk helg

Etter en overraskende behagelig reise kom jeg frem i fredag i fem-tiden. Hotellet jeg bor på heter Ye Old Carlton Arms Hotel, ligger på 25th street mellom 2. og 3. Aveny, og ble anbefalt meg av John Loretz da jeg var her i fjor. Det består av 4 etasjer med 12 rom i hver, noen med, og noen uten bad. Alle rommene er malt av lokale kunstnere, her er nettsiden (valgte 6C) http://www.carltonarms.com/ Per natt koster det kun $63 for enkeltrom så er betydelig billigere enn YMCA og har mye mer sjel!

I går var jeg med på andre av to dagers oppvarmingskonferanse til NPT arrangert av Peace and Justice Now. Den har blitt holdt i Riverside Church rett ved Columbia University, som var kirken til Martin Luther King Jr. Konferansen bar mye preg av at den skulle samle hele fredsbevegelsen og det faglige nivået var derfor ikke så høyt. Selv var jeg med på workshopene ”Atomvåpenfri sone i Midt-Østen”, ”Beyond the NPT”, samt plenumsmøtene.

Av dem var det det siste som var av interesse ettersom vi fikk besøk FN’s Generalsekretær Ban-Ki Moon. Han var overraskende klar og frittalende. Jeg tror vi kan regne med å høre mye fra ham fremover, og da særlig når det gjelder hans fem punkt plan for nedrustning. Hele programmet ligger her http://peaceandjusticenow.org/wordpress/

I dag har det vært appeller og tog fra Times Square til Dag Hammarskjolds plass, der underskrifter for en atomvåpenfri verden ble overrukket. Japanerne er mannssterke her som alltid, hele 1500 stykker sies det. Og de har med seg utrolige 1,5 millioner underskrifter, helt utrolig!

I kveld skal vi møte Knut Langeland til en liten prat. Planen er at vi skal være med på morgenmøte med delegasjonen kl 08 hver morgen, noe som er fint for å få litt overblikk over hva som skal skje den dagen. I morgen blir det sannsynligvis to innlegg som blir særlig spennende:

USAs innlegg ved Hillary Clinton, som skal fortelle det eksakte antallet amerikanske atomvåpen

Irans innlegg ved Mahmoud Ahmadinejad

Dette er innlegg som kan påvirke hele stemningsleie i konferansen. Og det trengs. Så langt virker ikke folk her særlig optimistiske.

Til slutt helt kort noen saker det er enighet om vil bli viktige under konferansen:

• Atomvåpenfrisone i midtøsten

• Universalitet i avtalen

• Balanse mellom nedrustning og ikke-spredning

• Utmelding fra avtalen og evt. konsekvenser

• Iran

Mer i morgen (da er det også åpning av utstilling ved selveste Michael Douglas!)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar